Sivut

tiistai 13. syyskuuta 2011

Turkhaudanjärven kehittämishanke

Turkhaudan metsästysyhdistys ry toteutti vuosina 2009–2011 Turkhaudanjärven Kehittämishankkeen, jossa 17,2 hehtaarin kokoista, mutta lähes umpeenkasvanutta järveä ruopattiin, pensaikkoa raivattiin ja rannalle rakennettiin lintutorni.

Jukka-Pekka nieminen esittelee hankkeen
tuloksia hanketutustumiskierroksella 9.9.2011
Lintutornissa kiikarit kaulassa seisova Jukka-Pekka Niminen on syystäkin tyytyväinen. Hausjärvellä sijaitsevan Turkhaudanjärven kunnostus on saanut pääasiassa hyvää palautetta.  Aikanaan hyvä kalavesi oli rehevöitynyt umpeen, eikä sitä enää edes näkynyt pusikoiden takaa. Nyt kylän raitilla kulkeva voi ihailla järveä, kertoo hankkeen puuhamiehenä toiminut Nieminen.
Keisarillisen senaatin kartastossa vuodelta 1885 järvi on kokonaan avovettä, mutta 40-luvulla tilanne muuttui. Puujoen Leppäkoski perattiin vuonna 1939, minkä jälkeen keskivedenkorkeus laski ja Turkhaudanjärvi rehevöityi niin, että vuonna 2005 matalaa avovesialuetta oli enää reilu puoli hehtaaria.

Järven kunnostaminen oli pitkään mietinnässä, lopulta hanke lähti liikkeelle EMO ry:n metsästysyhdistyksille pitämästä kosteikkoinfosta. Turkhaudan Metsästysyhdistys päätti hakea esiselvityshanketta, jolla kartoitettaisiin tilannetta ja tehtäisiin kunnostussuunnitelma. Hankkeen puuhamieheksi valikoitui espoolainen Nieminen, jonka loma-asunto sijaitsee Turkhaudalla. Eläkkeellä oleva Nieminen on lapsesta saakka viettänyt aikaansa Turkahaudalla ja työ kylän hyväksi tuntui tärkeältä.

Hanke valmistui tänä kesänä, mutta parkkipaikka puuttui vielä, kun sitruunavästäräkki päätti keväällä 2011 pistäytyä Turkahaudan kylällä. Ensimmäistä kertaa Hämeessä nähty harvinaisuus houkutti paikalle kymmenittäin bongareita, jotka lintumaailman julkkiksesta innostuneina parkkeerasivat autonsa minne sattui. – Se kyllä kirvoitti hiukan kritiikkiä, myöntää Nieminen.

Vaikka hankkeessa oli runsaasti erilaisten lupien hankkimista ja muuta paperityötä, ei hankeuupumus lintuja kiikaroivassa miehessä juuri näy. – Nyt kun hanke on saatu valmiiksi, voisi vähän aikaa vetää henkeä, vaikka ei tekeminen tähän loppunutkaan.

Tekemisessä huomioitiin kaikki asukkaat

Tamperelaisen suunnittelijan Tapio Meisalmen kunnostussuunnitelman mukaisesti järveä ruopattiin ja avovesialue laajeni kahden hehtaarin kokoiseksi.
– Ruoppaus ostettiin urakoitsijalta, mutta melkeinpä kaikki muu on tehty itse, kiittelee Nieminen paljon talkootyötä tehneitä kyläläisiä. Kunnostamisella haluttiin kohentaa kylän yleisilmettä sekä edistää metsästys-, kalastus- ja virkistyskäyttöä.

Pelkästään esteettisestä kohennuksesta ei kuitenkaan ollut kyse, sillä myös tulvahaittoja ja ravinteiden kulkeutumista haluttiin vähentää. – Ei sitä oikein tiedä, ovatko linnuston elinolosuhteet parantuneet. Lintubongaus on kuitenkin tullut helpommaksi, kun ryteikkö ei enää estä näkemästä järveä ja sen lajistoa, arvioi Nieminen vaatimattomasti.

Opastaulu seurojentalon pihassa
Miten löydän Turkhaudanjärvelle? Lintutornille mennessä voit suunnistaa ensin Turkhaudan seurojentalolle, jonka pihassa on opastaulu. Seurojentalo on osoitteessa Hausjärventie 1614, 12350 Turkhauta. (päivitetty 17.10.2011)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti